Wie krijgt een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden?

Peuters van 14 maanden

Sinds 1 mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Zij kregen op deze leeftijd al een vaccinatie tegen meningokokken, type C. Sinds 1 mei is dit vervangen door een combinatievaccin dat  bescherming biedt tegen de typen A,C, W en Y. Voor deze groep betreft het dus een verandering van het vaccin. De leeftijd waarop zij de vaccinatie krijgen aangeboden, is niet gewijzigd.

Tieners

Het is bekend dat jongeren een grote rol spelen in het verspreiden van de meningokokkenbacterie. Er wordt gedacht dat dit onder meer komt doordat jongeren veel sociale contacten hebben. Ze verkeren in veel verschillende sociale groepen en lopen daarom meer kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Het vaccin beschermt minstens 5 jaar tegen meningokokkenziekte door typen A, C, W of Y.

Daarom krijgen per 1 oktober 2018 alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. In het voorjaar van 2019 worden de jongeren geboren in 2005 uitgenodigd. Daarnaast ontvangen in 2019 ook alle jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 tot 1 mei 2004, een uitnodiging voor vaccinatie. Het is nog niet precies bekend wanneer precies in 2019 dat zal zijn. De tieners worden uitgenodigd per post. Eind 2019 zal aan alle kinderen die dan 14 t/m 18 jaar oud zijn, vaccinatie tegen meningokokken ACWY zijn aangeboden.

Ik wil mij / mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?

Als je kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken W-ziekte is gelukkig klein. Als je je kind toch graag wil laten vaccineren, is de huisarts degene om dit mee te bespreken. Een alternatief is het reizigersspreekuur van de GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of een vaccinatiecentrum. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf betaald worden, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

Nota Bene: de beschikbaarheid van meningokokken ACWY-vaccin wisselt; soms is er weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je kind op eigen initiatief te laten vaccineren.

Bron: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/nieuws/meningokokkenziekte