Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. Als u urine inlevert zal de assistente u vragen naar de klachten en of u wel of geen koorts hebt. Dit is belangrijk voor het stellen van een diagnose en de eventuele behandeling.
Lever altijd eerste ochtendurine in door
  • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken (kan afgehaald worden aan de balie)
  • vooraf de vagina of penis te wassen met ruim water (= gewassen plas)
  • te plassen met gespreide schaamlippen of ontblote eikel
  • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (=midstream)
  • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren)
  • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Urine’s inleveren: elke ochtend voor 10:00 uur bij de assistente (niet bij de dokter).
Uitslag opvragen: elke middag van 14:00 t/m 17:00 uur telefonisch via de assistente.

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water. Vrouwen plassen met gespreide schaamlippen en mannen met ontblote eikel. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max. 4 uur.

Let op: gebruikt u liever GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag flink beïnvloeden.

Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.